Pedodonti

Çocuk diş hekimliği bilimi pedodonti olarak adlandırılır. Çocuk dişlerinin anatomik yapısı farklıdır ayrıca çocuklarla diş hekiminin iletişimi tedavinin yapılabilir olmasını belirler.

Süt ve daimi dişlerin tedavileri; koruyucu uygulamalardan, dolgu ve kanal tedavilerine, dişlerde meydana gelen travmalardan erken süt dişi kaybına bağlı olarak ileride ortaya çıkabilecek ortodontik sorunların engellenmesi için yapılacak yer tutucu apareylere kadar uzanan geniş bir yelpazede değerlendirilebilir.

Çocuk dişhekimleri çocukların ilk karşılaştıkları diş hekimleridir. Bebeklikten genç erişkinliğe kadar geçen süre içerisinde tüm ağız-diş sağlığı sorunları ve koruyucu tedavileri pedodontistler tarafından yapılmaktadır. Bu tedaviler özel bir tecrübede gerektirir.

Çocuğunuzun diş tedavilerinde tedavinizi gerçekleştirecek doktorun çocuklar konusunda tecrübeli olması, ilerde oluşabilecek diş hekimi korkusunu ortadan kaldırarak, çocuğunuzun daha uyumlu ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli olarak yetişmesine yardımcı olabilecek en önemli faktörlerdendir.

Çocukların diş doktoru ile ilk tanışmasının, sonraki dönemlerde diş tedavisi sırasındaki davranışlarını etkileyebileceği için oldukça önemlidir. Çocuğunuzun bir pedodontistle tanışması için doğru olan zaman, ilk dişlerin çıkmasından hemen sonra olmalıdır. Çocuk diş doktoru çocuğa doğru davranış yönlendirmesi tekniklerini uygulayarak diş tedavisini bir oyun gibi sevdireceği ve çocuğun diş tedavisine motive bir şekilde gelmesini sağlayacağı için ilk tanışmada “Ne kadar erken o kadar iyi” prensibinin geçerli olduğu kanıtlanmıştır.

Doktorunuza gelmeden birkaç gün önce çocuğunuzla diş hekimi oyunu oynayın. Örneğin o bir diş hekimi olsun, siz hasta olun, sizin dişlerinizi fırçalasın.

Diş doktorunda çok eğlenceli aletler olduğunu ve doktorun bunları ona tanıtacağını ve sadece onun dişlerine bakmak isteyeceğini anlatın.

Çocuğunuzun yanında siz ya da yakınlarınızın diş doktoru ile ilgili olumsuz tecrübelerini konuşmayın ve paylaşmayın

Diş randevusunda çocuğunuzun beslenme alışkanlıkları, biberon veya emzik kullanımı ve genel durumu hakkında doktorunuza bilgi verin.

Çocuğunuzun 0-5 yaş arasında ağzını açık tutarak sabit oturabilme süresinin 20 -30 dk. arasında değişebildiğini unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun doktoruyla etkili ve başarılıbir iletişim kurabilmesi açısından dikkatini yalnızca doktora vermesi konusunda yardımcı olmaya çalışın.

ÇOCUKLARA YAPILAN ÖZEL TEDAVİLER:

ÇOCUK PROTEZLERİ

ÇOCUK KANAL TEDAVİSİ (DİŞ AMPUTASYONU)

ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ KAPLAMALAR

ÇOCUK ORTODONTİSİ

TRAVMAYA BAĞLI DÜŞEN DİŞLERİN YERİNE KONULMASI

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİDİR

Randevu Al