- 11 Ağustos 2018
- Comments: 0
- Posted by: kerem
Dental İmplantlar
Çağdaş diş hekimliğinde protez takmak insanların yaşaması gereken bir kader olarak kabul edilmemekte, insanların kendi sağlıklı dişleri ile yaşlanması hedeflenmektedir.
Diş sağlığının korunması konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve hamilelikten başlayan koruyucu uygulamalarla diş sağlığı sorunlarının ortaya çıkmadan önlenmesi 21. yüzyıl diş hekimliğinin ilk hedefidir.
İkinci hedef; 6 ayda bir yapılan diş hekimi kontrolleri ile mevcut ağız-diş sağlığı sorunlarının en erken aşamada teşhis edilmesidir. Hastalıkların erken tanısı dişlerin minimal doku kaybı ile tedavi edilmesine olanak sağlamakta ve diş dokuları mümkün olduğunca korunabilmektedir.
Tüm bu çabalara rağmen eğer dişlerinizden bir veya daha fazlası kaybedilmiş ise implant uygulamaları ağız sağlığınızı geri kazanmada en uygun çözüm olacaktır.
Günümüzde diş implantları, tartışmasız olarak doğal dişlere en iyi alternatiftir. Geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Bugün implantın, 21. yüzyılda üzerinde en çok çalışılacak olan diş tedavi şekli olduğu anlaşılmaktadır. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından olağanüstü başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.
Dental implantlar hakkında sık sorulan sorular?
Dental implant nedir?
İmplantlar titanyum materyalinden yapılmış, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir.
Diş implantı yapılırken ve sonrasında ağrı olur mu?
İmplantların çene kemiğine uygulanması lokal anestezi altında kısa süren bir işlemle gerçekleştirilmekte, operasyon sırasında hasta tercihine göre lokal veya genel anestezi kullanılabilmektedir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Genellikle implantın yerleştirildiği gün duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilmektedir. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir.
İmplantın üst yapısı ne zaman yapılabilir?
İmplantın üstü yapılar ve protezler ise kemiğin durumu ve implantın türüne göre 1-3 ay içerisinde yapılabilmektedir.
İmplant materyali nedir ve implantı vücudun reddetmesi olabilir mi?
İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler genellikle titanyum gibi metaller ve hiçbir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan benzeri diğer maddelerdir. Bir enfeksiyon veya alerji gelişmediği takdirde vücudun bunlara karşı antijen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.
Diş implantları kimlere uygulanabilir?
Diş eksikliği olan ve implant uygulanacak bölgede uygun koşulları taşıyan; genel sağlığı yerinde olan herkese implant yapılabilir. Tedavi olarak implantın uygulanmasına hekim koşulları değerlendirerek karar verir. Bunun için klinik bulgulara , röntgen ve tomografi tetkiklerine başvurulur. Eksik dişleri tamamlanırken diğer dişlerine dokunulmasını istemeyen hastalar ve tek diş eksikliği olan hastalarda yalnızca çekilmiş dişlerinin yerine implant yerleştirilerek, diğer dişlerine dokunulmadan tedavi edilebilir.
Kimlere diş implantı uygulanamaz?
Kontrol altında olmayan şeker hastalarına, kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalara, uzun yıllar kortizon almış ve hala almaya devam eden hastalara diş implantı uygulanamaz. Önceden çok büyük miktarlarda kemik kaybı söz konusu olan kişilerde de diş implantı uygulanamazdı. Günümüzde ilave cerrahi yöntemler ve kemik grefti denilen materyallerin kullanılmasıyla çene kemiği diş implantına uygun bir duruma getirilerek diş implantı uygulanabilmektedir.
Diş implantını her diş hekimi yapabilir mi?
Kliniğimizde diş implantı operasyonunu, diş implantı konusunda üniversitede eğitim almış uzman çene cerrahı diş hekimlerimiz yaparlar. Diş implantı konusu çok titiz davranılması gereken ve detayları olan bir konudur. Diş implantı yaptırmayı planladığınız zaman bir diğer dikkat etmeniz gereken husus ise sterilizasyonun tam olarak sağlanmasıdır.
Eksik her diş için ‘bir’ implant gerekir mi?
Eksik diş sayısı 1’den fazla olursa diş implantının uygulanacağı bölgeye bağlı tek bir tane diş implantı 2 ya da 3 diş yerine işlev görebilir. Ancak bu durumu belirlemek tamamen diş implantının yapılacağı bölgeye bağlıdır. Diş implantı konusunda uzman hekimlerimiz tarafından tüm çene röntgeni incelenerek karar verilir.
Diş implantı tedavisinde gözlenebilecek riskler nelerdir?
Ağız içi ya da dışı tüm cerrahi işlemlerde oluşabilecek risklerden farklı bir risk söz konusu değildir. İmplant cerrahisinden sonra ilk olarak oluşabilecek risk, enfeksiyon ve alerji; diş protezlerinin yapılmasından sonraki ağız temizliğinin yeteri düzeyde yapılmamasına bağlı olarak oluşabilecek risk ise iltihaplanmalardır. Özellikle diş implantı tedavisi yapıldıktan sonra diş protezi yapımına kadar sigara kullanmamak gereklidir aksi takdirde enfeksiyonu arttırabilir.